Begin met uw huidige kosten in te schatten en te bepalen of u ze nog zal moeten dragen eens u op pensioen bent. Veel kosten zullen wegvallen of verminderen, dit kan gaan van de kinderen, studies, transport naar het werk, enz.  Anderzijds kunnen andere kosten oplopen: u zal meer tijd hebben voor uw hobby’s en dat kan wat kosten, eens u nog wat ouder bent, zullen de kosten voor uw gezondheid oplopen.  Houd ook rekening met de voorzieningen die betaald worden door uw werkgever (auto, gsm, internet, tankkaart,…) of indien u zelfstandige bent, hetgeen u vandaag al dan niet gedeeltelijk fiscaal kan inbrengen.

Voor wat betreft uw toekomstige inkomsten:

De eerste bron van inkomsten waar u op rekent, is vanzelfsprekend uw wettelijk pensioen. Vanaf eind 2016 zal het mogelijk zijn uw later pensioen met een simulator te berekenen. De overheid werkt aan website mypension.be waarmee iedereen aan de slag kan om een schatting te krijgen van zijn wettelijk pensioen.  U kan voorlopig gebruik maken van onze simulator (link), deze geeft een schatting van wat u mag verwachten.
Daarnaast hebt u zich misschien een aanvullend pensioen kunnen bijeensparen bij uw werkgever of voor uzelf als u zelfstandige bent? Voor de inkomsten daaruit kan u een schatting maken aan de hand van de fiche die uw werkgever of uw verzekeraar u jaarlijks ter beschikking stellen.  Beter nog, maak een simulatie via onze gratis tools hoelang u van een kapitaal kan leven. Voorbeeld: een kapitaal van 100.000 € is volledig opgegeten na 20 jaar lang elke maand 500 € aanvullend inkomen te bekomen. (rekening houdende met een netto rendement van 2% bovenop inflatie)
Vul dit verder aan met pensioensparen, een fiscale levensverzekering indien u geen hypotheeklening (meer) heeft en een gedeelte vrij sparen oftewel vermogen. Gebruik hiervoor onze gratis pensioenplanner met rapport en visuele weergave, neem hiervoor de tijd of doe hiervoor beroep op mysavings.be.
Door uw toekomstige uitgaven in te schatten en te vergelijken met uw geschatte toekomstige inkomsten en vermogen, kan u nagaan of het nodig is om bijkomend te sparen of andere maatregelen te nemen, zoals langer werken of uw uitgaven als gepensioneerde te verminderen.
De website www.budgetplanner.be van de Vlaamse overheid biedt een handige tool aan om uw budget uit te werken. Let op, een goed budget opmaken kost tijd en een goede voorbereiding, maar is evenwel een onderdeel van een goede financiële planning.

Ontdek onze producten