Van eenmanszaak naar managementvennootschap: wat verandert er inzake sociale bescherming?
Je bent al even zelfstandig, maar wil van een eenmanszaak switchen naar een managementvennootschap. Wat verandert er voor jou op het vlak van je pensioen, ziekteverzekering, arbeidsongeschiktheid en overlijden?
Aanvullend pensioen
Door te sparen voor een aanvullend pensioen, kan je jezelf verzekeren van een financieel onbezorgde oude dag. Met je wettelijk pensioen alleen ga je immers je levensstandaard na je pensionering niet kunnen volhouden.
Maar hoe kan je een aanvullend pensioenkapitaal bijeen sparen? Dat kan zowel vanuit je privézijde als via je managementvennootschap:
- Via je managementvennootschap:
- Individuele Pensioentoezegging (IPT)
- Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ): opgelet, dit geldt als een voordeel alle aard en dus als een deel van je loon.
- Riziv-contract (voor medici en paramedici)
Je kan ook beleggen met je vennootschap, zonder dat de horizon je pensioenleeftijd is. Ontdek hier waarom en hoe je met je vennootschap kunt beleggen.
Twee interessante pistes zijn
- Tak 6: een beleggingsoplossing in Luxemburg. Je hoeft dit niet aan te houden tot je wettelijk pensioen
- Tak 26: een spaar- en beleggingsproduct in België, dat je ook voor een periode van 4 of 8 jaar kunt afsluiten
Als zelfstandige met een eenmanszaak waren dit je opties:
- Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)
- Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)
- Riziv-contract (voor medici en paramedici)
- Pensioensparen
- Langetermijnsparen
- Sparen of beleggen met een vast rendement (tak 21)
- Dynamisch beleggen (tak 23)
Ziekteverzekering en hospitalisatie
Het Riziv maakt geen verschil tussen zelfstandigen met of zonder een managementvennootschap. Een hospitalisatieverzekering is in elk geval interessant. Heb je een managementvennootschap, dan kan die de premie voor je hospitalisatieverzekering betalen. Al is die premie fiscaal niet aftrekbaar en wordt die dus opgenomen bij de verworpen uitgaven. Aangezien er geen voordeel alle aard tegenover staat, is het toch interessant om de premie door je managementvennootschap te laten betalen.
Wat als je arbeidsongeschikt wordt?
Als zelfstandige ontvang je, als je arbeidsongeschikt bent, de eerste zeven dagen niets. Daarna krijg je een forfaitaire uitkering in functie van je gezinssituatie. Je zal dus veel minder inkomsten hebben dan wanneer je werkt. Hoe bescherm je je daartegen? Door een verzekering Gewaarborgd inkomen te nemen. Je kan je Gewaarborgd inkomen ook combineren met je IPT. Je managementvennootschap kan de premie voor je verzekering Gewaarborgd inkomen betalen.
Voor je managementvennootschap kan je een omzetverzekering nemen: die zorgt ervoor dat de inkomsten van je managementvennootschap grotendeels gevrijwaard blijven als je voor langere tijd out bent. Niet onbelangrijk, aangezien die vennootschap je loon uitkeert en daarnaast nog heel wat andere kosten betaalt (auto, smartphone, internet, …). Je managementvennootschap betaalt de premies voor de omzetverzekering en krijgt ook de uitkeringen.
En als je zou overlijden?
Sterf je plots, dan is er niet alleen veel emotioneel leed bij je gezin, maar loeren er ook financiële zorgen om de hoek. Jouw inkomen valt immers weg, maar veel kosten blijven even hoog.
Met een overlijdensverzekering bescherm je je gezin op financieel vlak. Hoe sluit je zo’n overlijdensverzekering af?
- Met een managementvennootschap
Je managementvennootschap neemt de overlijdensverzekering en betaalt de premie hiervoor. Je kan ook een overlijdensdekking nemen in je VAPZ, Individuele Pensioentoezegging (IPT) of Gewaarborgd inkomen. Ook in een omzetverzekering kan je een overlijdensdekking onderschrijven, maar de begunstigde is dan wel je managementvennootschap. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn als je samen met je partner een managementvennootschap hebt.
- Zonder managementvennootschap
Je betaalt de premie voor de overlijdensverzekering zelf. Een overlijdenswaarborg in een VAPZ, Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) of Gewaarborgd inkomen is ook een optie.
Meer weten?
Maak meteen een afspraak. Wij luisteren naar je verhaal en bezorgen je oplossingen op maat.