Dit is een moeilijke vraag, want er bestaat geen eenduidige oplossing, het is meer een keuze.

De goedkoopste manier is uw verzekering te koppelen aan een (fiscale) levensverzekering, dus als een soort van bijkomende waarborg.  U bekomt dan een tarief dat voordeliger is wegens de koppeling met pensioenopbouw of overlijdensdekking.

Verder zal dit oa gelinkt zijn aan uw statuut :

Zelfstandigen met vennootschap : waar gewaarborgd inkomen?

  • Koppeling met Individuele Pensioentoezegging of Groepsverzekering, maar gelimiteerd op basis uw bruto bezoldiging.
  • Fiscaal mag u niet meer dan 100% van uw inkomen verzekeren of dus maximaal het bedrag dat u bruto jaarlijks als loon uit uw vennootschap haalt.
  • De meeste verzekeraars beperken dit bedrag nog verder door rekening te houden met de wettelijke tussenkomst, dus het geschat bedrag dat u van het Riziv bekomt af te trekken van uw bruto loon om het maximum te verzekeren bedrag te bepalen.  Voorbeeld : bruto loon van 40.000 euro – wettelijke tussenkomst van 12.000 euro = maximum te verzekeren bedrag 28.000 euro op jaarbasis.  Uw vennootschap betaalt de premie, u geniet het voordeel en krijgt privé de uitkering.

Indien u dit te weinig vindt  of u zit met hoge vaste lasten in uw vennootschap (dokter, management, uitbating,…) dan kan u kiezen voor een zogenaamde omzetverzekering, dit betreft een gewaarborgd inkomen die uitkeert aan uw vennootschap.  De vennootschap betaalt de premie, 100% fiscaal aftrekbaar, de uitkering is nadien belastbaar in de vennootschap, tenzij hier kosten tegenover staan.  Het bedrag dat u kunt verzekeren is niet onbeperkt maar in functie van onder meer de bruto marge die u realiseert, er dient een reële behoefte te bestaan.  Mail ons voor een vrijblijvend voorstel.

Zelfstandigen zonder vennootschap:

  • Koppeling met het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen zal meestal de beste oplossing zijn.
  • Voor geconventioneerde medische beroepers bestaat er de mogelijkheid het gewaarborgd inkomen te betalen met de jaarlijkse Riziv-premie.  Dit is fiscaal niet altijd de beste oplossing.  De premie kan u beter gebruiken voor fiscaal vriendelijke pensioenopbouw.  De premie voor het gewaarborgd inkomen betaatlt u zelf en kan u op deze manier volledig fiscaal inbrengen, uw kosten zullen dus hoger liggen.  U betaalt minder belastingen én bouwt meer pensioen op.

Werknemers:

  • De beste manier om dit te financieren is via de groepsverzekering van de werkgever.​
  • Indien dit niet kan, koppelen aan het pensioensparen of de levensverzekering.

Contacteer ons voor een vrijblijvend voorstel.

Starten met pensioenvorming.

Vraag een offerte of advies

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek

Wilt u een update van uw financiële situatie? Of wilt u wat meer informatie?

Dan kan u ons bereiken voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Een afspraak maken
MySavings Life Insurance Made Easy