Stappenplan voor een aanvullend pensioen:

  • Bepaal uw levensstandaard: wat zijn mijn uitgaven en behoeftes?  Denk aan wonen, eten&drinken, vrije tijd, transport, communicatie, gezondheid, verzekeringen,…
  • Hebt u naast uw wettelijk pensioen nog andere inkomsten?  Huur, rentes,…
  • Het verschil is de zogenaamde “pensioenval”.  Dit betekent dat u uw vermogen dient aan te spreken.
  • Neem het tekort op jaarbasis en schat het aantal jaren dat u dit nodig heeft, reken op 20 levensjaren vanaf uw 65 jaar, dit betekent dat een tekort van 1.000 euro per maand, neerkomt op 12.000 euro op jaarbasis gedurende 20 jaar; totaal van 240.000 euro. Dit houdt nog geen rekening met inflatie ed.

Rentenieren of het leven van zijn intresten is niet meer. Vroeger ging men dit zoeken via het knippen van een coupon of het opnemen van zijn intresten, maar oa door de gewijzigde fiscaliteit (in het nadeel van formules die een rente uitkeren) en de lage intresten werkt dit niet meer vandaag.

Wat is het alternatief? Wat is het advies van MySavings?

Zie uw vermogen als een taart en in plaats van te leven van zijn intresten, maar een plan voor een bepaalde periode (bvb 8 tot 10 jaar). In bovenstaand voorbeeld waarbij u 1.000 euro per maand aanvulling zoekt, komt dit neer op +/- 100.000 euro dat je opzij zet om u gedurende een 8 tot 10 jaar zekerheid te geven betreffende dit inkomen.  Gebruik hiervoor het spaarboekje of een product via een verzekeraar dat u meer zekerheid biedt en speciaal hiervoor werd ontworpen, vraag hier een offerte of neem een kijkje in het overzicht van de producten.
Het voordeel van deze werkwijze:

  • U creëert gemoedsrust, want u hebt de zekerheid over een maandelijks inkomen
  • U kan vrij beslissingen nemen over de rest van uw vermogen, want de onzekerheid is weg
  • Dit belegt u naar keuze vastrentend, dynamisch, in vastgoed of via afgeleide producten, naargelang uw beleggersprofiel
  • Bereid eventueel al uw “tweede” renteniersperiode voor, door een gedeelte vast te zetten in bvb een beleggingsverzekering tak 21 (vrij van roerende voorheffing na 8 jaar)
  • Het is een plan op de juiste termijn (korter geeft te weinig gemoedsrust om beslissingen te kunnen nemen, op langere termijn wijzigen er teveel zaken zoals fiscaliteit, privé-situatie, behoeftes,…)

U merkt het, financiële planning is het gebruiken van uw gezond verstand. Contacteer ons voor meer info of maak een afspraak om dit aan te  passen aan uw persoonlijke situatie.

Ontdek onze producten