Beleggen in obligaties via uw vennootschap

U kunt met uw vennootschap rechtstreeks en op individuele basis beleggen in obligaties.

Waarom en wanneer kan investeren in obligaties met uw vennootschap interessant zijn?

  • U bent op zoek naar meer zekerheid dan beleggen in aandelen.
  • U hoopt op een hoger rendement dan via een spaarrekening.
  • Risico’s zijn vaak evenwel hoger dan we in eerste instantie denken.

Maar …

  • De rendementsverwachtingen op obligaties zijn ook vrij laag. Weliswaar hoger dan via een spaarboekje, maar beduidend lager dan bij aandelen. Bij die laatste neemt u natuurlijk ook wel meer risico dan bij obligaties.
  • Anderzijds zijn er ook aandelen met hoge coupons, maar dan neemt u extra risico door bijvoorbeeld in andere munten te beleggen of heeft de uitgever (bedrijf of overheid) geen goede reputatie of een risicovolle toekomst.
  • Als u met uw vennootschap intekent op individuele obligaties, dan gaat het om aparte aankopen. Dit zorgt voor heel wat boekhoudkundige administratie, wat uiteraard ook extra kosten met zich meebrengt.
  • Bovendien zal u bij faillissement van het bedrijf of organisatie vaak niets of weinig recupereren van uw inleg.

Fiscaliteit van beleggen in obligaties via uw vennootschap

Wat met de fiscaliteit? De gerealiseerde meerwaarden op obligaties zijn onderworpen aan de vennootschapsbelasting. Eventuele minderwaarden zijn fiscaal aftrekbaar.

Is beleggen in obligaties via uw vennootschap zinvol?

Kort samengevat mag u van een investering in individuele obligaties een hoop administratie verwachten, in ruil voor een beperkt rendement. En indien u meer rendement zoekt, stijgt het risico mee. Tot slot is het als individuele belegger zeer tijdrovend en complex om de volledige markt van obligaties te kennen, zijn de uitgiftes vaak voor grote bedragen en is spreiding daardoor beperkt.

Een tak 26-product of een tak 6-contract zijn vaak interessantere alternatieven.