Het is perfect mogelijk om een arbeidsongeschiktheids- of overlijdenswaarborg te integreren in uw Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Of dat een verstandige keuze is, hangt onder andere af van de vraag of u met een vennootschap werkt of niet.
 

U werkt niet met een vennootschap

Dan is zo’n koppeling van uw arbeidsongeschiktheidswaarborg aan uw VAPZ zeker aan te raden. Het levert u immers vaak een voordeliger tarief op voor de dekking gewaarborgd inkomen.
 
Een koppeling van de overlijdensdekking aan uw VAPZ is soms wel interessant en soms niet. Het belangrijkste nadeel is dat de dekking weegt op uw pensioenkapitaal. In bepaalde gevallen doet u er goed aan om te kiezen voor een niet-fiscaal contract (zodat u de erfbelasting uitschakelt) of voor een oplossing via het langetermijnsparen.

 
U werkt met een vennootschap

In dit geval is het wellicht niet de meest ideale oplossing om uw extra waarborgen te koppelen aan uw VAPZ. Als zelfstandige met een vennootschap betaalt die vennootschap immers de meeste kosten. Concreet zal u uw kosten privé niet bewijzen, zodat die onder het fiscale forfait vallen. U zal de premie voor die extra dekking(en) dus fiscaal niet optimaliseren aan privézijde. U kunt de dekking bij arbeidsongeschiktheid beter koppelen aan de individuele pensioentoezegging (IPT) van uw vennootschap. Zodat de premie volledig als kost kan gedragen worden ter hoogte van diezelfde vennootschap of anders via een omzetverzekering deze bescherming opzoeken indien bijvoorbeeld uw bezoldiging niet hoog genoeg is en u toch een grotere dekking zoekt.
 
Meer weten?
Contacteer ons als u wil weten wat voor u de beste oplossing is.
 

Vraag een offerte of advies

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek

Wilt u een update van uw financiële situatie? Of wilt u wat meer informatie?

Dan kan u ons bereiken voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Een afspraak maken
MySavings Life Insurance Made Easy