De impact van kosten en het kapitalisatie-effect van compound interest op uw aanvullend pensioen.

Hoe jouw pensioengelden maximaal laten renderen?

Wij zijn als Belgen traditioneel eerder afkerig van risico. In de Angelsaksische wereld is het veel couranter om pensioengelden actief te laten werken. Lees: investeren in aandelen en aandelenfondsen zonder kapitaalsgarantie om een hoger rendement op lange termijn te behalen.

Om de koopkracht van je pensioeneuro’s te behouden, dien je een netto rendement te realiseren dat minstens gelijk is aan de inflatie.  De inflatie ligt momenteel boven de 2%.
De rendementen tak 21 zijn al jaren in dalende lijn.  In 2016 de meeste verzekeraars nog een bruto rendement uitbetaalden van rond of zelfs boven de 2% is een tak 21 voornamelijk gelinkt aan rendementen uit obligaties. Wetende dat de lange termijnrente historisch laag staat, zijn er 2 mogelijkheden:

  • Ze blijft laag à probleem om de toekomstige pensioengelden aan een goed rendement te plaatsen
  • Rente stijgt à waarde van bestaande obligaties daalt

Onze conclusie: De keuze voor tak 21 betekent in het beste geval behoud van koopkracht voor uw pensioengelden. Aanvullende pensioenen worden evenwel voor een termijn van 20/30 of zelfs 40 jaar beheerd door een pensioenfonds of verzekeringsmaatschappij.

Wat is het alternatief?  Wat is het effect van op lange termijn van een hoger rendement?

  • 10.000 euro belegd aan 2% netto op 25 jaar geeft een kapitaal van 16.406 euro. Indien inflatie gelijk is aan 2% kan je met dit kapitaal dezelfde aantal appels kopen als vandaag.
  • 10.000 euro aan 4% op 25 jaar geeft een kapitaal van 26.658 euro.
  • Aan 5% op 25 jaar geeft 33.864 euro à een verdubbeling van je eindkapitaal en dus dubbel zoveel appels.
  • Aan 6% tenslotte geeft 42.919 euro.

Met de juiste selectie van tak 23 beleggingsfondsen kan je deze rendementen realiseren. Je kan maandelijks instappen en we leggen niet alle eieren in één fondsenmand. Door maandelijks in te stappen vermijd je een slechte markttiming. Dus maakt het niet uit of de financiële markten hoog of laag staan, we werken namelijk op (zeer) lange termijn.

Let tenslotte ook op de kleintjes: via MySavings kan je bij alle verzekeringsmaatschappijen instappen aan de beste voorwaarden van de markt, dit betekent maximaal 1% instapkosten.  Ook hiermee kan je enkele procenten meer kapitaal opbouwen voor je oude dag.

Klik hier voor het huidige aanbod en de details van de beleggingsfondsen tak 23.

Vraag een offerte of advies

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek

Wilt u een update van uw financiële situatie? Of wilt u wat meer informatie?

Dan kan u ons bereiken voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Een afspraak maken
MySavings Life Insurance Made Easy