Een fiscale levensverzekering is een contract met een verzekeraar. U kan kiezen tussen verschillende soorten verzekeringscontracten:

  • ofwel hebt u minstens recht op een vaste jaarlijkse intrest op uw stortingen. Dat noemen verzekeraars een tak 21-contract, hierbovenop kan nog een (beperkte) jaarlijkse bonus worden toegekend;
  • ofwel krijgt u minstens kapitaalsgarantie met jaarlijks een variabele bonus, dat noemen verzekeraars een tak21-contract aan 0%;
  • ofwel garandeert de verzekeraar u geen vaste jaarlijkse intrest noch kapitaalsgarantie, maar krijgt u wel de opbrengst van de beleggingenfondsen waarvoor u gekozen heeft. Dat noemen de verzekeraars een tak 23-contract. Het houdt risico’s in want het kan op lange termijn heel wat meer maar ook heel wat minder opbrengen dan een tak 21-contract. De meeste spaarverzekeringen zijn tak 21-contracten, maar meer en meer worden de beide formules in 1 enkel contract gecombineerd en eventueel in functie van de looptijd aangepast.
  • Je start bvb voor je 50ste, nog een horizon van minstens 15 jaar, neem dan een combinatie tussen beide formules, op latere leeftijd kan je altijd nog switchen naar 100% vastrentend.  Indien je een defensieve belegger bent, opteer dan steeds voor 100% tak 21 en zekerheid.
  • Tips van mysavings.be:
  • Een fiscale levensverzekering tak 21 biedt dus meer zekerheid dan een levensverzekering tak 23.
  • Voor een levensverzekering in de vorm van een tak-21 contract, geldt een garantie door het Bijzonder Beschermingsfonds voor Deposito’s en Levensverzekeringen. Als een verzekeraar failliet zou gaan, zal het Fonds ervoor zorgen dat de verzekerde zijn geld terug krijgt. Deze garantie geldt voor een maximumbedrag van 100 000 euro per verzekeringsnemer en per verzekeringsonderneming, voor al uw tak-21 contracten samen. Als u dus meerdere levensverzekeringscontracten tak 21 zou hebben bij een verzekeraar, die failliet gaat, dan komt het Beschermingsfonds voor maximum 100 000 euro tussen.
  • Voor alle duidelijkheid: voor tak 23 levensverzekering geldt deze garantieregeling niet.

Vraag een offerte of advies

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek

Wilt u een update van uw financiële situatie? Of wilt u wat meer informatie?

Dan kan u ons bereiken voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Een afspraak maken
MySavings Life Insurance Made Easy