Een individuele pensioentoezegging is een contract met een verzekeraar. U kan kiezen tussen verschillende soorten verzekeringscontracten:

  • ofwel hebt u minstens recht op een vaste jaarlijkse intrest op uw stortingen. Dat noemen verzekeraars een tak 21-contract, hierbovenop kan nog een (beperkte) jaarlijkse bonus worden toegekend;
  • ofwel krijgt u minstens kapitaalsgarantie met jaarlijks een variabele bonus, dat noemen verzekeraars een tak21-contract aan 0%;
  • ofwel garandeert de verzekeraar u geen vaste jaarlijkse intrest noch kapitaalsgarantie, maar krijgt u wel de opbrengst van de beleggingenfondsen waarvoor u gekozen heeft (vergelijkbaar met een pensioenfonds via uw bank). Dat noemen de verzekeraars een tak 23-contract. Het houdt risico’s in want het kan op lange termijn heel wat meer maar ook heel wat minder opbrengen dan een tak 21-contract. De meeste pensioenspaarverzekeringen zijn tak 21-contracten, maar meer en meer worden de beide formules in 1 enkel contract gecombineerd en eventueel in functie van de looptijd aangepast.
  • Je start bvb voor je 50ste, nog een horizon van minstens 15 jaar, neem dan een combinatie tussen beide formules, op latere leeftijd kan je altijd nog switchen naar 100% vastrentend.  Indien je een defensieve belegger bent, opteer dan steeds voor 100% tak 21 en zekerheid.
  • Tips van mysavings.be:
  •  Tak 21 biedt dus meer zekerheid dan een tak 23fonds, maar taks 23 biedt meer potentieel, aan u de keuze.  Ga liever voor tak 21 en zekerheid indien u twijfelt.

Vraag een offerte of advies

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek

Wilt u een update van uw financiële situatie? Of wilt u wat meer informatie?

Dan kan u ons bereiken voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Een afspraak maken
MySavings Life Insurance Made Easy