Een pensioenspaarverzekering is een contract met een verzekeraar. U kan kiezen tussen verschillende soorten verzekeringscontracten:

  • ofwel hebt u minstens recht op een vaste jaarlijkse intrest op uw stortingen. Dat noemen verzekeraars een tak 21-contract met een minimum rendement, hierbovenop kan nog een (beperkte) jaarlijkse bonus worden toegekend;
  • ofwel krijgt u minstens kapitaalsgarantie met jaarlijks een variabele bonus, dat noemen verzekeraars een tak21-contract aan 0%;
  • ofwel garandeert de verzekeraar u geen vaste jaarlijkse intrest noch kapitaalsgarantie, maar krijgt u wel de opbrengst van de beleggingenfondsen waarvoor u gekozen heeft (vergelijkbaar met een pensioenfonds via uw bank). Dat noemen de verzekeraars een tak 23-contract. Het houdt risico’s in want het kan op lange termijn heel wat meer maar ook heel wat minder opbrengen dan een tak 21-contract. De meeste pensioenspaarverzekeringen zijn tak 21-contracten, maar meer en meer worden de beide formules in 1 enkel contract gecombineerd en eventueel in functie van de looptijd aangepast.
  • Je start bvb voor je 50ste, nog een horizon van minstens 15 jaar, neem dan een combinatie tussen beide formules, op latere leeftijd kan je altijd nog switchen naar 100% vastrentend.  Indien je een defensieve belegger bent, opteer dan steeds voor 100% tak 21 en zekerheid.
  • Maar u kan ook kiezen voor geregelde stortingen in een pensioenspaarfonds, bij een bank. Die belegt dan uw geld  in aandelen of in obligaties of in de twee. De koersen van die aandelen en obligaties zullen bepalen hoeveel uw pensioenspaarfonds opbrengt.Een pensioenspaarfonds kent geen eindvervaldag, u bepaalt zelf wanneer u het geld van uw pensioenspaarfonds terugvraagt, standaard op 65 jaar.

Vraag een offerte of advies

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek

Wilt u een update van uw financiële situatie? Of wilt u wat meer informatie?

Dan kan u ons bereiken voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Een afspraak maken
MySavings Life Insurance Made Easy