Heb je liquiditeitsoverschotten in je managementvennootschap? Bijvoorbeeld omdat je een liquidatiereserve aangelegd hebt? Dan is beleggen een goed idee. Met Branche 6 en Tak 26 beschik je alvast over twee interessante opties. Ontdek ze hier.

Je liquiditeitsoverschot gewoon op een zicht- of spaarrekening laten staan, biedt weinig meerwaarde. Meer nog, door de hoge inflatie verlies je heel wat koopkracht in je vennootschap. Beleggen is daarom een zinvol alternatief: je kan immers een mooi rendement boeken. We bespreken alvast twee beleggingsoplossingen voor je managementvennootschap: Branche 6 en Tak 26.

Branche 6 (Tak 6)

Dit is een Luxemburgs beleggingsproduct, waarbij je kunt investeren in beleggingsfondsen. Zo krijg je mogelijk uitzicht op een hoger rendement dan bij een tak 26-contract (zie verder), waar je niet kunt investeren in fondsen, maar loop je natuurlijk ook wat meer risico. Een Branche 6 is dan ook vooral zinvol als je een iets dynamischer beleggingsprofiel hebt.

Belangrijk om weten is dat je het risico kunt beperken door:

 • je belegging te spreiden over meerdere fondsen
 • vooral te mikken op fondsen met een lagere risicoklasse
 • de premies gespreid te betalen (en dus niet in één keer)

Bijkomende voordelen van een Branche 6-contract:

 • Je betaalt geen premietaks van 4,4%.
 • Je betaalt geen uitstapkosten. (afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij)
 • Je bent extra beschermd dankzij de Luxemburgse veiligheidsdriehoek. De activa binnen een verzekeringscontract worden volledig afgescheiden van de verzekeringsmaatschappij en ondergebracht bij een depotbank. Als verzekerde beschik je dus over een voorrecht om je activa te recupereren als de verzekeraar failliet zou gaan.

Hoe zit het met de fiscaliteit? Je betaalt de gewone vennootschapsbelasting. Je betaalt de belasting evenwel enkel op de effectief gerealiseerde meerwaarde en dit op de totaliteit van je belegging. Dit houdt in dat de performance van alle fondsen waarin je via je Branche 6 belegd hebt, mee verrekend worden.  Dit is een voordeel ten opzichte van andere beleggingen.

Bij MySavings werken we hiervoor samen met verschillende gespecialiseerde Luxemburgse verzekeraars. Wil je graag een voorstel op jouw maat? Contacteer ons dan meteen voor een afspraak. 

Tak 26

Een tak 26-contract is een Belgisch kapitalisatieproduct. Je vennootschap betaalt de premies en geniet een gewaarborgde intrestvoet, eventueel aangevuld met een winstdeelname. Je kan ook kiezen voor een formule waarbij je enkel een winstdeelname krijgt.

Voordelen van een tak 26-producten:

 • Je betaalt geen premietaks van 4,4%.
 • Je hebt 100% zekerheid.
 • Je kiest vrij de looptijd van het contract: soms kan je opteren voor een looptijd van 4 of 8 jaar, maar er zijn ook open end-contracten.
 • Bij MySavings kiest betaal je geen extra instapkosten voor ons als tussenpersoon. Dit maakt dat ons tak 26-aanbod tot de allerlaagste op de markt hoort.

Welke nadelen zijn er verbonden aan een Tak 26-product?

 • De gewaarborgde intrestvoet ligt vrij laag.
 • Je betaalt 30% roerende voorheffing op het rendement. Die mag je vennootschap wel aftrekken van de te betalen vennootschapsbelasting.

Meer weten over de mogelijkheden om te beleggen met je managementvennootschap?

Lees dan zeker onze whitepaper beleggen met je vennootschap.

Wil je een offerte?

Contacteer ons voor een vrijblijvend voorstel.