Dankzij het langetermijnsparen kunnen Belgen tot € 2.350 per jaar sparen voor een spaar- of beleggingsverzekering. Op deze aanbetaling wordt een belastingvermindering van 30% toegepast. Minister van Financiën Vincent van Petegem heeft in zijn belastinghervormingsplan opgeroepen tot de afschaffing van het langetermijnsparen. Bestaande contracten blijven onaangetast. Nieuwe contracten zijn vanaf 2024 echter niet meer mogelijk. Ook kunnen bestaande contracten na 2024 niet worden verlengd of aangepast worden.

Er zijn bepaalde voorwaarden voor het langetermijnsparen. Het contract moet minstens 10 jaar lopen, waarbij het kapitaal in principe voor de 60-jarige leeftijd niet kan worden opgevraagd. De huidige contracten lopen vandaag tot 65 jaar. Op 60-jarige leeftijd wordt er automatisch een taks van 10% ingehouden op het tot dan opgebouwde kapitaal.

De maximale premie dat gespaard kan worden, is afhankelijk van uw netto belastbaar beroepsinkomen, maar kan niet hoger zijn dan € 2.350 per jaar (inkomen 2023). U kunt kiezen uit twee formules:
– De Spaarverzekering (Tak 21) zorgt elk jaar voor een gegarandeerd rendement.
– Een beleggingsverzekering (tak 23) belegt in fondsen waarvan de waarde kan fluctueren.

Dan neem je meer risico, maar het potentiële rendement is groter.