De fiscale grensbedragen zijn terug geïndexeerd sinds 2020.

Een aantal fiscale plafonds zijn sinds 2020 niet meer geïndexeerd geweest. Vanaf het inkomstenjaar 2024 zal dit opnieuw jaarlijks geïndexeerd worden. Dit is wel zonder inhaalbeweging van de voorbije jaren.

Door de indexering stijgen de maximale bedragen voor pensioensparen en langetermijnsparen.

Het komende jaar kan u maximaal 1.020 euro aan pensioensparen doen met een fiscaal voordeel van 30% (+ gemeente belasting). Hierdoor kan de belastingvermindering oplopen tot 306 euro (+ gemeente belasting).

U kan ook kiezen om meer pensioensparen te doen maar dan krijgt u maar een fiscaal voordeel van 25% (+ gemeente belating). Het maximumbedrag dat u hier kan sparen is 1.310 euro. Hierdoor krijgt u een belastingvermindering van 327,50 euro (+ gemeente belasting).

Ook bij het langetermijnsparen is het fiscaal maximumbedrag gestegen tot 2.450 euro. De belastingvermindering kan hierdoor oplopen tot 735 euro (+ gemeente belasting). Hoeveel u maximum kan sparen met het langetermijnsparen is afhankelijk van uw netto belastbaar inkomen en of u al dan niet over een hypothecair krediet beschikt.

Indien u wenst te weten hoeveel u specifiek mag sparen/storten, dan bekijken wij dit met veel plezier voor u.