Beleggen in aandelen met uw vennootschap

Naast obligaties kunt u met uw vennootschap ook investeren in individuele aandelen. De belangrijke reden om hiervoor te kiezen, is een hogere rendementsverwachting. Via aandelen maakt u kans op een aanzienlijke meerwaarde, al is het beleggingsrisico uiteraard ook een stuk groter dan bijvoorbeeld bij obligaties. De koers van individuele aandelen kan sterk schommelen en daar moet u zich niet alleen van bewust zijn, maar er ook mee om kunnen. Een investering in beleggingsfondsen laat u toe om het beleggingsrisico wat af te zwakken. Sommige bedrijven zetten in op een vaste dividendpolitiek en het jaarlijks dividend kan dus een mooi extra inkomen voorzien.

Fiscaliteit van beleggen in aandelen via uw vennootschap

Op fiscaal vlak zijn gerealiseerde meerwaarden op beleggingen in individuele aandelen belastbaar, terwijl minderwaarden niet aftrekbaar zijn … Dit kan dus tot de wrede situatie leiden dat uw vennootschap belastingen moet betalen op beleggingen in sommige aandelen, terwijl de globale aandelenportefeuille van de vennootschap een negatief rendement opleverde …

Bovendien zorgen beleggingen in aandelen, naar analogie met beleggingen in individuele obligaties, voor heel wat boekhoudkundige administratie. (en dus ook voor het bijhorende kostenplaatje). U dient namelijk elke aan- en verkoop, maar ook dividendontvangst te boeken.

Tot slot is het belangrijk dat u met kennis van zaken in aandelen investeert.

Een tak 26-product of een tak 6-contract zijn vaak interessantere alternatieven.