Ben je zelfstandige, heb je een managementvennootschap en koester je plannen om vastgoed te kopen, bouwen of verbouwen? Dan vormt de combinatie van een aanvullend pensioenplan en een vastetermijn- of bulletkrediet een zeer voordelige formule om je vastgoeddroom te financieren. Lees er hier alles over.

Hoe gaat dit concreet in zijn werk?

  • Je sluit (privé) een bulletkrediet af, waarbij het ontleende kapitaal pas op het einde van de lening terugbetaald moet worden. Intussen betaal je enkel intresten af, en die mag je aftrekken van je onroerende inkomsten.
  • Je stort verder premies in je aanvullend(e) pensioenplan(nen). De premiebetaling kan gebeuren door je managementvennootschap als het bijvoorbeeld gaat om een Individuele Pensioentoezegging (IPT) of Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ).
  • Wanneer de lening afloopt, gebruik je het kapitaal van je aanvullend pensioenplan(nen) om de ontleende som van het bulletkrediet terug te betalen.

Voordelen van de combinatie van een pensioenplan en een bulletkrediet

Welke voordelen biedt deze oplossing?

  • Je krijgt de kans om je pensioenplan vandaag al te benutten. Je hoeft dus niet te wachten tot je met wettelijk pensioen gaat.
  • Je spaart via je pensioenplan het bedrag bijeen dat je nodig hebt om het bulletkrediet op het einde van de rit in één keer af te lossen. Intussen betaal je enkel intresten af, waardoor je maandelijkse aflossing een stuk lager ligt dan bij een traditioneel hypothecair krediet. Verhuur je het pand, dan zullen je huurinkomsten wellicht een stuk hoger liggen dan je intrestbetalingen, wat goed is voor je privé cashflow.
  • Je kunt dat positieve cash-saldo beleggen en op die manier extra laten renderen. Dit zorgt voor een bijkomende hefboom op je investering.
  • Je kan het bulletkrediet combineren met een IPT, waarbij je managementvennootschap de premies betaalt. Maar ook de combinatie met pensioensparen, langetermijnsparen, VAPZ, … is mogelijk.
  • De kosten die bij deze constructie horen, zijn erg beperkt.
  • Je hebt geen bank nodig. Je kan perfect bij een verzekeraar terecht.

Zijn er ook nadelen aan de combinatie van een pensioenplan en een bulletkrediet?

De rentevoet die bij je bulletkrediet hoort, zal soms hoger liggen dan bij een gewone hypotheeklening. Daartegenover staat dat je een positieve cashflow genereert, waarmee je beleggingsinkomsten kunt realiseren. Op die manier kan deze formule veel voordeliger uitvallen dan een traditionele hypotheeklening.

Meer weten over de financiering van vastgoed via je pensioenplan(nen)?

Download dan meteen onze whitepaper over de financiering van vastgoed via je pensioenplan. Je krijgt er een antwoord op tal van interessante vragen.

Wil je graag een offerte voor de combinatie van een pensioenplan en een bulletkrediet?

Contacteer ons voor een vrijblijvend voorstel. Wij werken met verschillende gerenommeerde partnerverzekeraars samen en zijn ook erkend als kredietmakelaar. Kortom, onze specialisten kunnen voor jou het ideale voorstel op maat uitwerken.