Terug naar product

Investeren in vastgoed via uw pensioenplan Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen? Ja, dat kan. U kunt uw pensioenplan zelfs op drie verschillende manieren inzetten om de aankoop, bouw of verbouwing van vastgoed te financieren. Dit kan een stuk voordeliger uitvallen dan een hypothecair krediet. Wij leggen u uit hoe.

voorschot
inpandgave
wedersamenstellingskrediet (IPT)

Waarom investeren in vastgoed via een pensioenplan?

Het aanvullend pensioen vertegenwoordigt bij veel Belgen een aardig onderdeel van hun vermogen. Dit kapitaal wordt meestal beheerd door een verzekeringsmaatschappij en pas uitgekeerd op de wettelijke pensioenleeftijd. Door de lage rentestand (en dus lagere opbrengsten) en de eeuwige interesse van de Belg in vastgoed wordt dan ook steeds vaker gezocht naar manieren om de pensioenreserves al vroeger aan te spreken en te investeren in onroerend goed.

Welke voorwaarden zijn van kracht?

  • Als u via een pensioenplan wil investeren in vastgoed, dan moet u als privépersoon vandaag of in de toekomst een onroerend goed in volle eigendom bezitten. Het gaat dus niet om vastgoedinvesteringen via de vennootschap of als naakte eigenaar. Het kabinet Financiën heeft aan Assuralia (de Beroepsvereniging van de Verzekeringsondernemingen) laten weten dat een voorschot op een tweedepijlercontract niet mogelijk is als de verzekerde slechts vruchtgebruiker is.
  • Het onroerend goed moet gelegen zijn in de Europese Economische Ruimte (EER). De EER omvat meer bepaald de Europese Unie (alle 28 landen), inclusief Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Uw chalet in Zwitserland kunt u dus niet via uw aanvullend pensioen financieren. Maar wel een verbouwing, uitkoop van een zaken- of huwelijkspartner, nieuwbouw, renovatie, zwembad, tweede verblijf, beleggingsappartement dat u verhuurt, studentenkot, seniorenflat, terugbetaling van een lening, etc.