Terug naar product

Aanvullend pensioen voor een zelfstandige

Als zelfstandige spaart u maar beter zelf voor een aanvullend pensioen. Uw wettelijk pensioen zal immers niet volstaan om uw levensstandaard na uw pensionering te behouden.

De eerste optie die u als zelfstandige hierbij best benut, is het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Ook meewerkende echtgen(o)t(e)n kunnen een VAPZ afsluiten.

De voordelen van een VAPZ

  • U trekt de bijdragen voor uw VAPZ integraal af als beroepskost. Zo betaalt u minder personenbelastingen.
  • Uw netto belastbaar inkomen daalt, zodat u ook minder sociale bijdragen betaalt.
  • Zo verdient u meteen tot 65% van uw VAPZ-bijdragen terug.
  • Uw bijdragen in uw VAPZ leveren u een gewaarborgd rendement op. Bekijk hier een vergelijking van de rentevoeten van verzekeraars.
  • U kunt via uw VAPZ investeren in vastgoed .

VAPZ: hoeveel sparen?

U kiest zelf hoeveel u spaart. In 2024 kunt u maximaal 3.965,77 euro storten in een gewoon VAPZ. Voor een sociaal VAPZ is dat 4.562,82 euro. Er geldt een minimumpremie van 100 euro. U bent niet verplicht om elk jaar opnieuw te sparen.

Sociaal VAPZ

Zo’n sociaal VAPZ biedt u niet enkel een aanvullend pensioen, maar ook solidariteitswaarborgen. Klik hier voor een vergelijking van de waarborgen binnen het solidariteitspakket. Ook kunt u zelf de financiële infofiches van de verzekeraars nalezen.

VAPZ cumuleren met IPT, pensioensparen en langetermijnsparen

U kunt uw VAPZ perfect cumuleren met een individuele pensioentoezegging (IPT), pensioensparen en/of langetermijnsparen. Wij berekenen voor u de fiscaal optimale oplossing.

Vragen over uw VAPZ?

Bel of mail ons en we helpen u meteen verder.

Ons advies

Vrij aanvullende pensioen voor zelfstandigen De meest gestelde vragen FAQ Allianz

Alles weten over vrij aanvullend pensioen (VAPZ).