Terug naar product

Spaart u voor uw oude dag via een Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers? Dan kunt u kiezen tussen tak 21 of tak 23: zo krijgt u ofwel een gegarandeerd rendement (tak 21) of hangt uw rendement af van de prestaties van onderliggende beleggingsfondsen (tak 23). Maar ook tak 21 en tak 23 combineren is een mogelijke piste.

U bent werknemer en wil graag een aanvullend pensioen opbouwen. Uw werkgever biedt geen groepsverzekering of pensioenfonds aan, zodat een Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW) voor u een interessante optie is.

Maar hoe ziet uw rendement er dan precies uit?

U hebt de keuze uit drie opties:

  • U kiest voor tak 21, wat betekent dat u een gegarandeerd rendement krijgt, eventueel aangevuld met een winstdeelname. Die laatste is niet gegarandeerd, maar wordt toegekend als de resultaten van de verzekeraar goed zijn.
  • U opteert voor tak 23, waarbij uw rendement afhangt van de resultaten van één of meerdere beleggingsfondsen. Deze formule geeft u mogelijk uitzicht op een hoger rendement, maar houdt ook meer risico’s in. Als de fondsen het minder goed doen, daalt immers ook uw rendement.
  • U combineert tak 21 en tak 23. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor tak 21 als primaire beleggingsformule, maar uw winstdeelnames telkens investeren in tak 23. Op die manier geniet u zekerheid (tak 21), maar profiteert u ook mee van stijgende beurzen (tak 23).

Wilt u hier graag meer over weten? Maak dan meteen een afspraak. Wij beantwoorden al uw vragen, zodat u met kennis van zaken kunt beslissen of een VAPW iets voor u is.